Odla din egen mat i köket

Att odla sin egen mat är både roligt och bra för miljön, och i längden även för plånboken. Har du ingen trädgård, eller om den redan är full, finns det massor av fröer till ätbara växter du kan köpa och plantera i en kruka i köket. När grönsakerna, kryddorna eller bären sedan är klara att skörda är det bara att sträcka ut handen och lägga i grytan, eller äta direkt. Vad kan väl vara smidigare, och mer ekologiskt?

Mat som du odlar själv kan vara avancerat eller busenkelt beroende på vad du planterar, men det imponerar alltid. Bjud hem familj och vänner på en ekologisk måltid med vin och egenodlade ingredienser, så får du se!

Så hittar du fröer till växter att odla i köket

Många ätbara växter går att odla i köksfönstret, en del till och med under vinterhalvåret. Hos Wexthuset kan du hitta flera sorters fröer till växter som går att äta, och det är lätt att botanisera bland utbudet av bladgrönsaker, kryddväxter, gurkor och mycket annat. Du kan också hitta information med skötselråd för växterna.

Några ätbara växter som kan odlas inomhus

Här följer några förslag på vad du kan odla hemma i köket. Läs noggrant skötselråden för de fröer till växter som du är sugen på att köpa, eftersom vissa kräver särskild omsorg eller tillbehör som värmelampa.

  • Kruktomater
  • Olika sorters kål, till exempel pak choi
  • Minigurka
  • Minipaprika
  • Diverse bladgrönsaker
  • Flera sorters örter och kryddor, till exempel basilika och mynta
  • Groddar

Att tänka på när du odlar inomhus

Vissa plantor är mer krävande än andra, så köp inte större mängder eller mer avancerade växter än du har tid och ork med. Se till att vattna dina plantor ofta och regelbundet, gärna underifrån. Var också noga med att se till att dina växter har tillgång till så mycket solljus som möjligt, och köp till en värmelampa om det behövs.

Växter som odlas inomhus är mer känsliga för angrepp från exempelvis bladlöss än utomhusplantor. Kolla därför dina plantor ofta. Är de angripna behöver du inte ta till bekämpningsmedel – så kallade nyttodjur är ett naturligt och miljövänligt sätt att lösa problemet och de går att köpa online.

Sist men inte minst så bör odling av ätbara växter ske med största aktsamhet. När dina plantor är färdiga att skörda, och du märker hur roligt och givande det är att laga mat med egenodlade växter, är det nämligen lätt att bli beroende…