Lär dig matcha ekologisk mat med vin

Att laga och äta riktigt god mat är fantastiskt. Maten kan bli ännu bättre om du matchar måltiden med rätt typ av vin. På Vinoteket kan du beställa flera olika typer av viner. Du kan handla fraktfritt på Vinoteket, vilket är väldigt fördelaktigt. När du ska beställa vin från Vinoteket är det en bra idé att beställa flera olika viner som du kan ha på lager till dina ekologiska måltider.

Fem grundsmaker

Det finns fem olika grundsmaker, vilka är syrlighet, beska, sälta, sötma och umami. Människor är olika känsliga för syrliga smaker och det tillsammans med personliga preferenser spelar stor roll för hur ett vin upplevs men också hur vinet upplevs tillsammans med mat.

Kombinera på rätt sätt och få en bättre smakupplevelse

När du ska välja vin till din ekologiska mat ska du tänka på kvalitén på vinet och vilken kvalité som maträtten har. En riktigt delikat och fin måltid lagad på riktigt bra ekologiska råvaror förtjänar ett likvärdigt vin. Det är samma sak som med en enklare vardagsmaträtt, då passar ofta ett enklare vin bäst. Det är även viktigt att tänka på kraften i vinet och dess karaktär i jämförelse med maten. Hela tanken med mat och vin är att kombinera dem tillsammans så att båda smakar bättre. Det är även viktigt att tänka på vilka smaker som dominerar maträtten, det är viktigare än vad som är huvudingrediensen.

Vinets smak påverkas av olika saker

Det finns mycket i produktionen av vin som påverkar smaken. Grundbulten är alltid druvan, vilken druvsort det är och i vilken jordmån som plantan har planterats. Det spelar stor roll för smaken. Vädret påverkar också smaken på druvan. Sedan har olika jästekniker påverkan på slutresultatet. Det är viktigt att du provar dig fram med mat och vin för att hitta det du gillar.