Vad är ekologisk mat?

För att en odling ska få kallas ekologisk måste vissa villkor uppfyllas. Man får inte använda kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Vissa ämnen som förekommer naturligt får däremot användas som bekämpningsmedel såsom svavel, spinosad och pyretriner. Dessutom är det tillåtet att använda bekämpningsmedel som är biologiska. Ekologisk mat innefattar idag nästan alla olika sorters matprodukter såsom grönsaker, mjölk, kött, ägg och vin. När du handlar ekologiska produkter bidrar du till en bättre miljö och minskad användning av kemiska bekämpningsmedel.

Ekologiskt kött och ekologiska ägg

Kött som producerats enligt strikta regler får kallas ekologiskt kött. Djurens foder ska till exempel vara ekologiskt men kraven innefattar även djurhållning, uppfödning, slakt och läkemedelsbehandling. När höns sköts med ekologiska metoder, har det bra och kan bete sig naturligt producerar de ekologiska ägg. Det har bevisats att ekologiska ägg är nyttigare än konventionella ägg och innehåller högre halter av järn, jod, selen och vitamin B12.

Inspiration

Det är inte sällan som vi behöver goda idéer till vad vi ska laga till middag och vilken dryck som passar bäst. Börja gärna med att besöka grapevine.se för inspiration. Här kommer du bland mycket annat att hitta goda recept, dryckestips, hur du bäst kombinerar mat och dryck samt en hel del kulinär kunskap. Grapevine.se uppdateras kontinuerligt med nya recept, nya viner och intressanta reportage. Passa även på att prenumerera på deras nyhetsbrev och magasin som givetvis är gratis.

Ekologiskt vin

För att ett vin ska få kallas ekologiskt måste både odling och tillverkning kunna leva upp till vissa krav och regler. Bland annat får vinodlaren inte konstgödsla med kväve och får inte heller använda kemiska bekämpningsmedel. Dessutom krävs en period på tre år (konverteringsperiod) för omställning av odling och produktion innan en vingård får certifieras och vinet kan kallas ekologiskt.

Ekologisk mat: Hälsofördelar