Topp 3 tips för att få råd till att köpa ekologisk mat

Ekologisk mat är inte bara säker utan den smakar också bättre. Här är de tre bästa tipsen för att köpa och laga ekologisk mat!

Vad är ekologisk mat?

Innan du köper ekologiska livsmedel kan det vara en bra idé att veta vad dessa livsmedel egentligen är och hur de skiljer sig från konventionella livsmedel. I korta termer är ekologisk mat livsmedel som har producerats utan användning av syntetiskt kemiskt gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Genom att följa ekologiska odlingsmetoder skapar dessa bönder ett hållbart ekosystem för sina grödor och djur genom att använda förnybara resurser och skydda jordens bördighet. Alla livsmedel eller produkter som enbart innehåller ekologiska livsmedel har en markering på förpackningen som ser ut som ett löv ovanpå en EU-symbol.

Förslag för att få råd till att köpa ekologiska livsmedel

Ekologiska livsmedel är dessvärre ofta dyrare än de konventionella livsmedlen, men det betyder inte att du per automatik inte har råd att köpa dem. Istället kan du följa dessa tips:

*Planera dina måltider i förväg – Försök att handla när priserna är låga. Ibland har de stora återförsäljare som Coop stora kampanjer i slutet av säsongen eller vid speciella högtider.

*Tänk på säsongen – Köp ekologiska produkter som är säsongsbetonade, till exempel är ekologiska jordgubbar mycket billigare under högsommaren än vid tidig sommar.

*Byt gradvis – Dessvärre är eko livsmedelsprodukter dyrare än konventionella. Om du inte har råd kan du byta ut vissa livsmedel till förmån för eko. Varför inte börja med de fem bästa varorna att byta till eko som kaffe, bananer och vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis.