Planera trädgården för att odla ekologisk mat

Det är många som drömmer om att odla sin egen mat. Förutom att det är roligt och rogivande att arbeta i trädgården, så kommer du och din familj att äta mycket hälsosammare. Planera din trädgård, så kommer du kunna nyttja tomten mycket bättre. Både för odling, uteplatser och gröna ytor för barnen att leka på.

Ekologisk mat

Idag finns det ett stort sortiment av ekologiska varor i affären, men det är inte samma sak som att ha odlat maten själv. Det är en härlig känsla att gå ut till växthuset och plocka en solmogen tomat. Skiva upp tomaten och lägga den på en smörgås eller i salladen. Ingen transport eller föroreningar. Om du vill kunna odla mycket i din trädgård är det smart att planera både odling och trädgården väl. Ju mer du planerar och använder utrymmen på ett genomtänkt sätt, desto mer kommer du att få på tallriken, samtidigt som du kommer ha stora gröna ytor.

Planera trädgården

Att ha egen tomt är en stor förmån. Genom att planera trädgården väl kommer du att kunna använda den på många olika sätt. Även om tomten inte är så stor kommer du kunna göra mycket i din trädgård om du har gjort en bra planlösning. De flesta vill ha en uteplats (eller två), plats för barnens studsmatta, en luftig grön yta och odlingsmöjligheter. Gör en ritning av din tomt och lägg in både studsmattor, grillen, potatislandet, växthuset och rabatter.

Nyttja trädgården med stödmurar

Om din trädgård sluttar är det smart att använda stödmurar. Bor du i ett suterränghus kommer du både få en mer användbar gräsmatta och snyggare tomt med stödmur. En stödmur är en stenmur som bara är synlig från ett håll. Den andra delen håller sluttningen på plats. Istället för att du har en brant slänt som du inte använder, så bygger du en suterrängmur och gör ytan nedför slänten plan. En stödmur ger dig en mer platt trädgård och är även en bra vägg att odla mot. Gå in på Stenbolaget som har stödmurar i granit och betong och även massa tips och råd för olika slags konstruktioner. Du kan bygga en lite rundare stödmur, ha raka hörn eller låta snygga stenblock inrama din rabatt eller odling.

Odla

Förutom ett växthus är det smart att anlägga ett större land, naturligtvis utifrån hur stor trädgård som du har, och även skapa särskilda odlingsöar. När du skapar odlingsöar och rabatter kan du antingen låta odlingsplatsen övergå till gräsmatta, eller så ramar du in platsen med trä eller stödmur. Det finns många byggnadstekniker att välja mellan. För att nyttja trädgården väl är det smart att du använder olika slags idéer, så att du använder ytor och solljus på bästa sätt.