Odla ekologisk mat med hjälp av rätt maskiner

Är du sugen på att börja odla ekologisk mat, kanske till och med i större skala? Idag när intresset för ekologiskt och inhemskt odlade grödor har ökat är det faktiskt en utmärkt affärsmöjlighet att själv börja odla ekologiskt för försäljning. För att lyckas med din odling och för att den ska bli effektiv behöver du dock några hjälpmedel. Här kan du läsa om vilka maskiner som kan vara bra att ha och hur du införskaffar dem på ett smart sätt.

En traktor är a och o

För att kunna bruka större områden med mark behöver du en bra traktor. Många drar sig dock för att köpa traktor då de kan vara mycket dyra. Faktum är att en ny och avancerad traktor kan kosta över miljonen. Så behöver det dock inte vara. Vänder du dig till smarta auktionsföretaget Blinto.se kan du hitta en riktigt bra traktor till en bråkdel av priset. Blinto.se håller nämligen nätauktioner på begagnade maskiner och jordbruksredskap. Det gör att du kan hitta både en traktor och andra tillbehör som du behöver för odling, till exempel plogar och såmaskiner. Nya jordbruksmaskiner kommer upp hela tiden så det kan vara bra att surfa in på Blinto.se och lägga en bevakning på objekt som du tycker verkar intressanta redan nu.

Det här kan du odla

Funderar du på vad du ska odla för att det ska bli lönsamt? Livsmedel som har hög efterfrågan på ekologiska alternativ är till exempel rotfrukter som morötter och potatis, men även frukt såsom äpplen. Många ekologiska odlare väljer också att odla raps som sedan blir till exempelvis rapsolja.

Innan du sätter igång med din odling kan det dock vara bra att undersöka vilka grödor som fungerar bra just där du bor och verkar. Sverige brukar delas in i åtta olika växtzoner. I zon 1 är odlingssäsongen lång och vintrarna ofta milda. Det innebär att du kan odla känsligare grödor där. Skulle du bo i zon 5 till 8 får du dock tänka till lite. Det går bra att odla mycket även i dessa zoner men vissa grödor är mer härdiga än andra.