Anledningar att byta till ekologisk mat

Olika typer av mat har olika påverkan på kroppen. Mat är olika bra för kroppen och oavsett vad du stoppar i munnen påverkar det dig på ett eller annat sätt. En del livsmedel kan ge direkta yttre konsekvenser som exempelvis att missfärga dina tänder. Kaffe, rött vin och starka kryddor är sådana saker som kan ge dina tänder en helt annan färg. Om du har fått missfärgade tänder kan du alltid göra en tandblekning hemma. En tandblekning hemma är både effektiv och lätt att använda. Det finns olika kit som du kan köpa. Om du är osäker kan du läsa på ordentligt om tandblekning hemma innan du beställer ditt kit. Genom att bleka dina tänder kommer du alltid att ha vita tänder och du behöver inte tänka på vilken typ av mat som du äter.

Den biologiska mångfalden främjas

Som sagt är vissa livsmedel bättre än andra. Att välja ekologisk mat har många fördelar. Det finns många anledningar till att byta till ekologisk mat. Om du väljer ekologisk mat bidrar du bland annat till den biologiska mångfalden. Naturen mår väldigt bra av ekologisk odling och därigenom blir naturen rikare med fler värdefulla växter, fågelarter och insekter. Insekter och fåglar bidrar exempelvis till ett minskat behov av bekämpningsmedel.

Slipp bekämpningsmedel

När du väljer ekologiska livsmedel slipper du att få i dig rester av bekämpningsmedel. Bekämpningsmedel gör stor skada i naturen och påverkar mycket mer än bara det som blir besprutat. Vilken påverkan som bekämpningsmedel har på kroppen är inte helt kartlagt men om du vill undvika kemikalier i din kropp är ekologisk mat det bästa. Djur som bor på ekologiska gårdar får vara ute i naturen där de hör hemma och mår mycket bättre än djur som trängs på trånga utrymmen. Störst skillnad är det för höns, kycklingar och grisar.

Bonden gynnas

En bonde som har en ekologisk odling slipper hantera olika bekämpningsmedel och föder upp gladare djur, vilket är en stor fördel och en god anledning till att välja mer ekologisk mat. Det lilla extra som du betalar för den ekologiska maten är för bondens extraarbete som krävs för att kunna producera ekologiska produkter.