Ekologiskt och ekonomiskt

Vi föredrar att leva ekologiskt, men det man många anser är att ekologisk kostar lite mer. Det tycker åtminstone flera svenska konsumenter som föredrar att köpa de vanliga maträtterna i stället för de något dyrare ekologiska. Sanningen är dock en helt annan. I praktiken går det att leva miljövänligt och ekologiskt på knappa resurser. Här följer några tips för dig som har en mindre budget att handlar för på grund av du kanske inte har arbete eller studerar.

Prismedvetenhet är A och O

Många som studerar har inte mer än 7 000 – 10 000 kr i månaden i disponibel inkomst. Hur stor del som går till mat skiljer sig åt, men för en del handlar det om så lite som 1000 – 1500 kronor medan andra säkerligen får det dubbla.

Går det verkligen att hushålla på så lite som 1 000 kronor då? Ja, det gör det, men det förutsätter att man är extremt prismedveten. Till att börja med måste man först hitta en vettig matbutik som har ekologiska varor. Därefter gäller det att bli både produkt- och prismedvetet om hela sortimentet – börja med att leta efter allt som signalerar ”ekogrönt”. Utbudet av ekologiska varor är betydligt större än det var bara några år sedan. Priserna skiljer sig förstås gentemot vanliga varor, men inte alls med mycket i de flesta fall. Leta efter märkningar såsom

  • Eko (Ekologiska varor)
  • Garant, Luomo
  • Eko quality mark
  • Ä
  • Debio
  • Soil Association
  • Demeter

Samtliga återfinns i de flesta hyllor hos våra största matkedjor.

Leta efter erbjudanden

Det är extremt viktigt att jämföra priserna – särskilt om du vill kunna äta och leva ekologiskt trots knapp budget. Jämför priserna mellan samtliga varukedjor – även om det tar lite längre tid kan du räkna att du tjänar väldigt mycket på det i längden. Dessutom får god mat och bättre ämnen i kroppen, samt gör natur och miljö en stor tjänst.

Ha också full uppsikt över de allra senaste kampanjerna. Det gör du allra bäst genom att full koll på reklamen som når ut varje vecka. Oftast har du informationen under måndagen, vilket därför blir din budgets utgångspunkt under veckoupptakten. Sätt dig ned med reklamsedlarna och skissa ett inköps- och matschema som du följer. Många butiker gör öppet reklam för de ekologiska erbjudandena. Ta fördel av detta!