Först din insida, sen jordens utsida

Publicerat: 2016-12-01

Vi inser alla att jorden behöver vår hjälp. Dagligen hör vi om skövlade regnskogar, plast i haven som dödar alla valar och småfåglar som inte får flyga fritt i Asien längre. Ungefär så fungerar propagandan, som visserligen känns överdriven ibland men som troligtvis inte ens kommer i närheten av att förklara verkligheten. Problemet är bara att många inte är stabila nog för att kunna ta in den här informationen. Innan man kan ge sig på att rädda miljön krävs det att man själv mår bra. Och då menar vi naturligtvis inte bara att man är fri från förkylningar och inte har huvudvärk för tillfället. Nej, det är snarare insidan som måste vara i synk.
Och detta problem, i likhet med klimathotet, är ofta för stort att tackla ensam. En lösning är att ta hjälp av en duktig kbt psykolog i Helsingborg. På Finjagården, till exempel, finns många duktiga sådana. Där jobbar man på en hög nivå med bland annat KBT och DBT. Om du är ute efter ett bra behandlingshem i trakterna kring Helsingborg så kan du vända dig dit.

Hjärnskrynklaren som lobotomerarKBT i Helsingborg

Det är inte som på TV. Man måste inte vara spritt språngande galen för att dra nytta av en terapeut. Man kommer säkerligen inte heller få sträcka ut sig på en divan. Inte heller visas bläckbilder upp i ett försök till analys. Det finns många vanföreställningar kring terapi. Innan du testat själv är du kanske också skeptisk. Men ge det en chans så märker du snabbt hur gott det gör.

Gratis terapi runt knuten

Kanske väntar du på nästa terapitillfälle och behöver ha en strategi för dagarna dit? Kanske har du precis slagit numret till terapeuten och tagit nästa steg? Kanske försöker du fortfarande undvika professionell hjälp och vill klara dig själv? Oavsett vilket så finns det några enkla strategier att ha i bakhuvudet när vardagen rör ihop sig. Här är några exempel:

• Frisk luft – promenader, cykelturer eller bara en stund under ett träd gör under för psyket
• Umgås med de du gillar
• Ät eller drick något riktigt gott – och ta gott om tid på dig
• Lyssna på musik som gör dig lugn och glad


« | »