Egen jord

Publicerat: 2017-01-16

Ekologiskt ska det vara – den populära trenden följs av allt fler, och det gäller allt från KRAV-märkt mat till valet av toalettpapper. Visst är det bra för hälsan att köpa mat som odlats organiskt, även om den är lite dyrare. Det finns dock ett sätt som du kan både äta organiskt och spara pengar på – metoden heter window farming och vem som helst kan haka på trenden. Det handlar om att odla dina egna grönsaker hemma. Ärligt talat så finns det ingenting som känns så bra som att knipa av en gurka som man sått själv till salladen, eller gräva upp ett par morötter direkt ur jorden för att hacka till stuvningen. Du kan skatta dig lycklig som har en egen uteplats att så på – där kan du fixa upp en fin trädgård utav JHL.

Egen jord är inte alla giventrädgård i Ystad

Trodde du att man måste ha en egen uteplats för att kunna odla egna grönsaker… så har du fel. Det är just det som window farming går ut på – att trotsa alla regler och få upp träd och växter hemma, hur trångt man än bor. Det enda du behöver är en kruka (kan vara vad som helst: en gammal gryta, tekanna eller tomma kaffeburkar), lite jord och rikligt med vatten – och kärnorna förstås. Det finns hundratals fiffiga sätt att odla så mycket som möjligt på minimal plats – googla så får du se! Och växterna kan stå nästan var som helst – på uteplatsen, på balkongen, till och med inne vid fönstret på rummet. Släng bort porslinskatterna från tebordet och sätt dit en liten färgrik paprikaplanta i stället – den är lika dekorativ som nyttig och du sparar pengar nästa gång du ska handla.

JHLSkaffa rätt hjälp

Instruktioner och bilder till inspiration skaffar du gratis på nätet – men när det gäller de fysiska redskapen som behövs kan du vända dig till JHL. Förutom allehanda byggvaror tillhandahåller de massor med praktiska varor som:

  • Jord
  • Gödning
  • Ogräsbekämpningsmedel
  • Goda råd

Börja planera idag – så kommer du snart att kunna glädja dig åt smarrig mat som du odlat själv från grunden, i ditt eget lilla lägenhetsfönster!


« | »